Wizy w Tajlandii

Tajlandia

Często piszecie do nas z pytaniem o wizy. Którą wybrać, ile kosztuje, co potrzebuję aby ją dostać itp. Mimo, że jest kilka możliwości, jest to sprawa dość prosta (w przypadku wyjazdów w celach turystycznych) i postaramy się Wam ją przybliżyć.

 

Wiza „On-Arrival”

Darmowa wiza, która jest najlepszym wyjściem dla osób, które jadą do Tajlandii na krótkie wakacje. Przekraczając granicę drogą powietrzną, dostaniemy na lotnisku wizę na 30 dni. Jeśli będziemy wjeżdżać do Tajlandii drogą lądową z sąsiadujących krajów (Laos, Malezja, Kambodża i Birma), dostaniemy możliwość pobytu jedynie na 15 dni. Wizę tą można przedłużyć jedynie w wyjątkowych sytuacjach (np. choroba). Wizę „On-Arrival” można przedłużyć w placówkach dyplomatycznych w Tajlandii o kolejne 30 dni. Przedłużenie kosztuje ok. 2000 batów (200 zł).

 

Wiza turystyczna

Wizę turystyczną możemy wyrobić w dowolnej ambasadzie Tajlandii. Aby uzyskać wizę potrzebujemy: wypełniony wniosek, 1 fotografię paszportową, paszport ważny minimum 6 miesięcy oraz dowód na to, że nie chcemy zostać w Tajlandii na stałe (np. bilet powrotny). Na wizę będziemy czekać ok. 2 dni, kosztuje ona 120 zł za jeden wjazd i będzie ważna przez 6 miesięcy. Na wizie możemy przebywać w Tajlandii przez 60 dni. Wizę turystyczną możemy wyrobić na 1, 2, lub 3 wjazdy. Wizę turystyczną możemy przedłużyć w Tajlandii w Immigration Office o kolejne 30 dni. Przedłużenie kosztuje ok. 2000 batów, czyli 200 zł. Przedłużenie pobytu zależy od urzędnika w biurze imigracyjnym, ale nigdy nie mieliśmy z tym problemu.

 

Wiza Non – Immigrant

Wiza ta jest wydawana osobom, które chcą:

  • wykonywać obowiązki służbowe (kategoria F),
  • podjąć pracę lub prowadzić działalność gospodarczą (kategoria B),
  • zainwestować pieniądze (kategoria IB),
  • chodzić na studia lub kursy, brać udział w projektach lub seminariach, konferencjach lub kursach oraz podjąć naukę w celu zostania mnichem (kategoria ED),
  • pracować jako dziennikarz, reporter lub producent filmowy (kategoria M),
  • wykładać lub szkolić w instytucie naukowym lub prowadzić badania naukowe (kategoria RS),
  • pracować jako wysokiej klasy specjalista w pracy wymagającej specjalizacji (kategoria EX),
  • innych, czyli dla małżonków, korzystaniu z Tajskiej służby zdrowia, obięciu funkcji trenera sportowego lub jako świadek czy uczestnik procesu sądowego (kategoria O).

Wiza non-immigrant kosztuje 250 zł w przypadku 1-krotnego wjazdu i 580 zł w przypadku wielokrotnego wjazdu. Na tej wizie możemy być w Tajlandii 3 miesiące, a później może zostać przedłużona do 12 miesięcy w zależności od kategorii wizy.

Temat wiz non-immigrant jest bardzo rozległy. Jeśli wyrabiamy taką wizę poza granicami Polski (np. chcą pracować w Tajlandii) ze wszystkim pomoże nam prawnik, który będzie się tym zajmował. Jeśli wyrabiamy wizę w Polsce, najlepszym wyjściem będzie rozmowa telefoniczna z urzędnikiem, który wyjaśni nam wszystkie kwestie, dotyczące kategorii, która nas interesuje.

Jeśli interesuje Was wiza edukacyjna (kategoria ED), zobaczcie nasz wpis „Jak dostać wizę edukacyjną w Tajlandii?” w którym opisujemy krok po kroku jak wyglądało zdobycie takiej wizy na 12 miesięcy.

 

Wiza tranzytowa

Wiza tranzytowa pozwala nam na przebywanie na terenie Tajlandii przez maksymalnie 30 dni oraz na dwukrotny wjazd na teren kraju. Ważna jest 3 miesiące. Aby uzyskać wizę tranzytową potrzebujemy wypełniony wniosek, 1 fotografię paszportową oraz paszport ważny minimum 6 miesięcy. Wyrobienie wizy tranzytowej kosztuje 100 zł.

 

Wiza dyplomatyczna / służbowa i kurtuazyjna

Wiza ta jest wydawana przez Ambasady i Konsulaty Generalne Królestwa Tajlandii na oficjalną prośbę wystawioną przez rząd, agencję rządową lub międzynarodową organizację dla osób, które planują odwiedzić Tajlandię w celu wykonywania obowiązków służbowych.

 

Pobyt bez wizy

Prawo w Tajlandii jest bardzo surowe, jeśli chodzi o pobyt bez wizy. Za każdy dzień bez ważnego dokumentu umożliwiającego nam pobyt w Tajlandii będziemy musieli zapłacić 500 batów (ok. 50 zł).

 

Środki finansowe na pobyt w Tajlandii

Urzędnik ambasady może poprosić nas abyśmy pokazali środki finansowe, które wystarczą nam na przeżycie w kraju. Może być to wyciag z konta bankowego. Obecnie wysokość środków to 10 000 batów na osobę (ok. 1000 zł) i 20 000 batów na rodzinę (ok. 2000 zł). Nam się to nigdy nie zdarzyło :).

 

Ambasada Tajlandii w Polsce

Willowa 7, Warszawa
+22 849 26 55
www.thaiembassy.org/warsaw/en/home
Lista placówek dyplomatycznych Królestwa Tajlandii

 

Mamy nadzieję, że powyższe informacje rozwieją Wasze wszelkie wątpliwości. Jeśli jednak macie jeszcze jakieś pytania, napiszcie do nas na adres kontakt@toke.pl. Postaramy się na wszystkie odpowiedzieć.

Cyfrowy nomada. Od prawie 4 lat pracuje zdalnie, z czego ponad połowę tego czasu spędził w podróży. Prowadzi software house Code Apps. Programista PHP współpracujący z wieloma firmami. Miłośnik Azji i ostrego jedzenia.