Przerwa na kopi luwak

Indonezja

Najdroższa kawa na świecie wytwarzana jest z odchodów tego oto zwierzaka nazywanego lokalnie luwakiem. Sam proces produkcji może nie jest zbyt zachęcający do delektowania się jej smakiem podczas poobiedniej przerwy na kawę, ale wszystko jest dla ludzi ;). Mieliśmy okazję zobaczyć, w jaki sposób powstaje kopi luwak w Ubud na Bali i każdemu polecamy.  Przy okazji całej prezentacji młoda Balijka oprowadziła nas po rodzinnej plantacji, pokazała drzewa cynamonowe, kakaowca, rośliny imbiru i mogliśmy spróbować różnych odmian herbat i kaw. Było aromatycznie! Ale do rzeczy. Luwaki mieszkają na drzewach i jednym z ich ulubionych dań są owoce kawowca. Wybierają tylko te najlepsze, nie zjedzą byle czego – mądre zwierzaki :). Po zjedzeniu trawią jedynie miąższ, nasiona zostają i po fermentacji przez bakterie zostają wydalane. Cały okres fermentacji trwa około 10 godzin. Po oczyszczeniu kawa przetwarzana jest już w standardowy sposób. Enjoy!

Na Bali spotkacie na pewno kilka plantacji kawy, gdzie można napić się kopi luwak. My sprawdziliśmy i polecamy plantację Jakawana – Ubud Agrotourism (JL. Raya Lodtunduh). Wejście na plantację, prezentacja procesu wytwarzania kawy, degustacja 5 rodzajów herbaty i 5 rodzajów kawy są bezpłatne. Płaci się jedynie za kopi luwak (filiżanka 50 000 rupii, ok. 17 zł). Samo zdrowie!