Jak dostać wizę edukacyjną w Tajlandii?

Tajlandia

Wiza turystyczna pozwala być na terenie Tajlandii przez maksymalnie 90 dni. Jeśli chcemy zostać na dłużej, warto przyjrzeć się wizie edukacyjnej, dzięki której będziemy mogli zostać w Tajlandii przez 12 miesięcy.

Gosia pracując w tajskiej szkole niebawem otrzyma wizę na rok. Ja niestety nie, a wyjeżdżanie co 3 miesiące i zastanawianie się czy dostanę kolejną wizę turystyczną, czy nie, jest dość męczące. Obcokrajowcy, którzy chcą uzyskać wizę edukacyjną mają do wyboru kursy języka tajskiego, gotowania czy tajskiego masażu. Dla miłośników sztuk walki znajdzie się też wiza w zamian za uczestnictwo w treningach Muay Thai. Można też skorzystać z kursów języka angielskiego (opcja, którą wybrałem dla siebie), przy czym w papierach i tak mamy wpisaną naukę tajskiego. Możliwe że są szkoły, które oferują naukę innych języków, my nie spotkaliśmy się z takimi. Jak to w Tajlandii bywa, większość rzeczy na papierze różni się od tych faktycznie mających miejsce. This is Thailand!

Sama biurokracja jest dość prosta. Wypełniamy i podpisujemy kilkanaście formularzy, dostarczamy wyciąg z konta potwierdzający że jesteśmy w stanie się utrzymać (min. 30 000 B miesięcznie, ok. 3000 zł), uśmiechamy się do zdjęcia, na które w programie graficznym nałożą garnitur, płacimy 10 000 B (1000 zł) zaliczki i czekamy. Szkoła musi wysłać wszystkie nasze papiery do Ministerstwa Edukacji w Bangkoku. Ja czekałem 3 tygodnie. Gdy otrzymamy papiery, płacimy pozostałe 15 000 B (1500 zł) i odbieramy dokumenty.

Po odebraniu dokumentów, musimy udać się do tajskiego konsulatu poza granicami Tajlandii. Ja wybrałem Penang w Malezji, więc opiszę, jak to wygląda na przykładzie tego miasta. Nie wiem czy w innych wygląda to tak samo, pewnie podobnie.

IMG_5674

Złożenie wniosku o nową wizę jest proste, ale jeśli wolimy zwiedzać, możemy zostawić papiery i paszport w agencji, która za ok. 50 zł załatwi wszystko za nas. Wnioski wizowe możemy składać w godzinach 9-12 od poniedziałku do piątku, a paszport z pięknie wklejoną wizą odbierać między 14 a 16. Należy pamiętać, aby przed wyjazdem sprawdzić, czy nie ma żadnego święta (tajskiego bądź malezyjskiego) i konsulat w tych dniach jest otwarty. To wbrew pozorom istotne, bo w Tajlandii dni przypadających na świętowanie jest sporo :).

IMG_5611

Aby uzyskać wizę edukacyjną musimy dostarczyć:
– wszystkie papiery ze szkoły,
– 3 zdjęcia paszportowe,
– wypełniony formularz o uzyskanie wizy (http://toke.pl/visaapplicationform.pdf).

Koszt wizy jednokrotnego wjazdu to 220 RM (220zł) a wielokrotnego to 550 RM (550zł). Wiza wielokrotnego wjazdu umożliwia nam opuszczenie i powrót do Tajlandii podczas trwania wizy. Jeśli opuścimy kraj mając wizę jednokrotnego wjazdu, będziemy musieli załatwiać wszystko od początku.

IMG_5673

Po odstaniu swojego w kolejce i złożeniu wniosku, możemy udać się na zwiedzanie. Warto złożyć wniosek o wizę jak najwcześniej, dzięki temu, będziemy mogli wcześniej odebrać nasz paszport. Trzeba również pamiętać, aby wszędzie gdzie się da zaznaczać i mówić że chodzi o wizę edukacyjną non-immigrant ED,  bo jeśli pracownik konsulatu się pomyli i da nam non-immigrant B, będziemy musieli znowu wyjechać za teren Tajlandii i wszystko załatwiać jeszcze raz.

IMG_5680

Po uzyskaniu wizy edukacyjnej, co 90 dni będziemy musieli uzyskać pieczątkę z najbliższego biura imigracyjnego w Tajlandii. W moim przypadku jest to sąsiednia wyspa Koh Samui. Na szczęście zajmuje się tym szkoła, ja muszę tylko dostarczyć paszport.

To tyle jeśli chodzi o moją wizę edukacyjną. Na rok mam wizowy spokój :).

Cyfrowy nomada. Od prawie 4 lat pracuje zdalnie, z czego ponad połowę tego czasu spędził w podróży. Prowadzi software house Code Apps. Programista PHP współpracujący z wieloma firmami. Miłośnik Azji i ostrego jedzenia.