Gotuj z Gekonem: Thai chicken with chilli & onion

Gotuj z Gekonem

Rozpoczynamy nowy cykl na blogu – Gotuj z Gekonem – w którym będziemy opisywać jak zrobić potrawy, które jemy na co dzień w Tajlandii. Będziemy starali się wybierać takie potrawy, których składniki można dostać bez większych problemów w Polsce.

Na pierwszy ogień idzie kurczak z papryczkami chilli i cebulą w sosie ostrygowym czyli w tajskim menu znany jako „chilli onion with chicken”. Jest to bardzo dobra i łagodna potrawa (oczywiście można dodać ostrego chilli, jeśli ktoś tak jak ja, lubi pikantne potrawy).

Skład (obiad dla 2 osób):

– 1 średnia pierś z kurczaka (zamiast kurczaka możemy dać np. krewetki albo wieprzowinę)
– 2 duże, zielone, łagodne papryczki chilli
– 1 cebula
– 3-4 ząbki czosnku
– sos ostrygowy
– pieprz, sól, cukier

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy drobniutko i odkładamy do oddzielnego pojemniczka. Papryczki chilli i cebulę kroimy w duże kawałki.

Przepis:

Wrzucamy pokrojony czosnek do rozgrzanego oleju i smażymy do momentu, aż od zapachu zacznie cieknąć nam ślinka. Do czosnku dorzucamy pokrojonego wcześniej kurczaka i smażymy, cały czas mieszając. Gdy kurczak będzie już prawie gotowy, dolewamy sos ostrygowy, przyprawiamy solą i pieprzem i wsypujemy małą łyżeczkę cukru.

Smażymy całość, dalej cały czas mieszając i dodajemy cebulę i chilli. Taką mieszankę smażymy, aż będzie gotowa do jedzenia.

Całość podajemy z ryżem i ogórkiem 🙂

Cyfrowy nomada. Od prawie 4 lat pracuje zdalnie, z czego ponad połowę tego czasu spędził w podróży. Prowadzi software house Code Apps. Programista PHP współpracujący z wieloma firmami. Miłośnik Azji i ostrego jedzenia.