Gotuj z Gekonem: Ryż smażony z krewetkami

Gotuj z Gekonem

Dzisiaj przedstawiamy kolejny przepis z serii „Gotuj z Gekonem”, w sam raz na niedzielny obiad: ryż smażony z krewetkami oraz ostre papryczki chilli w sosie. Zaczynamy standardowo od składników.

Składniki:

– 1/2 kg krewetek (zamiast krewetek możemy dać np. kurczaka lub świnkę)

– 200 g ryżu

– 2 jajka

– 1/2 marchewki

– 1 cebula

– 2 brokuły

– szczypiorek

– 2 – 3 limonki

– 2 ząbki czosnku

– sól i pieprz

– 1 stołowa łyżka sosu ostrygowego

– 2 stołowe łyżki sosu sojowego

 

Składniki do papryczek chilli:

– 15-20 pikantnych papryczek chilli

– sos rybny

– ocet

– 1 limonka

 

Przygotowanie krewetek:

Odcinamy głowę i ogon krewetki. Zdejmujemy cały pancerzyk, łącznie z nóżkami. Następnie delikatnie nacinamy krewetkę od góry i usuwamy czarną nitkę. Jest to przewód trawienny krewetki, na pewno nie chcemy tego jeść 🙂

 

Przygotowanie papryczek chilli:

Jeśli ktoś nie lubi ostrych dodatków, może pominąć ten krok.

Papryczki chilli kroimy w drobne kawałki i wrzucamy do naczynia (mogą być z pestkami). Dolewamy sos rybny (wystarczy tyle, aby zakryło dobrze papryczki), szczyptę octu i wyciskamy sok z limonki (bez pestek).

Przygotowanie potrawy:

Przed przygotowaniem potrawy gotujemy ryż i odstawiamy go, aby odparowała z niego woda. Ryż możemy zagotować nawet dzień wcześniej i zostawić w suchym miejscu.  Rozgrzewamy olej, na który rozbijamy 2 jajka i całość energicznie mieszamy, jakbyśmy chcieli zrobić jajecznicę. Gdy jajka będą już mocno ścięte, wrzucamy krewetki i pokrojony czosnek. Dosypujemy sól oraz pieprz i mieszamy, aż krewetki będą dobrze usmażone. Następnie, cały czas mieszając, dolewamy sos rybny i sos sojowy. Wrzucamy pokrojone wcześniej w kostkę warzywa oraz ryż. Mieszamy ryż dobrze aż zmiesza się z sosem. Całość pokrapiamy limonką (1 – 1,5 na porcję) i podajemy z ogórkiem i pomidorem.

Smacznego! 🙂

Cyfrowy nomada. Od prawie 4 lat pracuje zdalnie, z czego ponad połowę tego czasu spędził w podróży. Prowadzi software house Code Apps. Programista PHP współpracujący z wieloma firmami. Miłośnik Azji i ostrego jedzenia.