Gotuj z Gekonem: Kurczak w sosie słodko – kwaśnym

Gotuj z Gekonem

Publikujemy dzisiaj kolejny wpis z cyklu „Gotuj z Gekonem”. Tym razem padło na kurczaka w sosie słodko – kwaśnym. Ta potrawa jest bardzo popularna w „polskich chińczykach”, ale w Tajlandii smakuje zupełnie inaczej. Do końca nie wiedzieliśmy, jak przygotować sos do niej (w Polsce kupowaliśmy gotowy w słoiku), ale na szczęście znajoma tajska babcia, u której czasami jemy wytłumaczyła nam, co i jak. Całość jest bardzo prosta do przygotowania, a co najważniejsze – smaczna!

Skład (obiad dla 2 osób):
– 1 duża pierś z kurczaka
– 1 duży ogórek
– 1 marchewka
– 2-3 pomidory
– 1 średnia cebula
– 1 ananas
– pól szklanki ketchupu
– łyżka octu
– sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:
– Na początku kroimy marchewkę w kostkę i gotujemy do momentu, aż będzie miękka.
– Obieramy warzywa i ananasa, a następnie kroimy w dość dużą kostkę. Kurczaka możemy pokroić w mniejsze kawałki.
– Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na nim mięso.
– Gdy mięso będzie już podsmażone, wrzucamy pokrojone wcześniej warzywa oraz ananasa. Całość smażymy ciągle mieszając, aż warzywa będą miękkie.
– Jeśli mięso i warzywa są już dobrze usmażone, cały czas mieszając, wlewamy ocet i ketchup. Jeśli potrawa wyszła za gęsta, dodajemy trochę wody.
– Gdy całość się już „połączy”, przyprawiamy pieprzem, solą i 2-3 łyżkami cukru.
– Całość dokładnie mieszamy i podajemy standardowo z ryżem :).

A oto efekt końcowy:

Cyfrowy nomada. Od prawie 4 lat pracuje zdalnie, z czego ponad połowę tego czasu spędził w podróży. Prowadzi software house Code Apps. Programista PHP współpracujący z wieloma firmami. Miłośnik Azji i ostrego jedzenia.